Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens kända jubilarer 12 juli

/

Annons
Frankrikes förre premiärminister Lionel Jospin fyller 68 år på tisdag (12/7).
Stockholm (PM)
Lionel Jospin tvingades avgå efter den förödmjukande förlusten i det franska presidentvalet 2002, då han gick miste om en plats i den andra omgången till förmån för högerextremisten Le Pen. Annat var det 1997 då
han sågs som en frisk fläkt och blev premiärminister sedan socialistpartiet oväntat besegrat gaullisterna. Jospin gjorde karriär som favorit hos François Mitterrand, men det var ändå en sensation när han var nära att besegra Chirac i presidentvalet 1995. (PM)
-
Tv-profilen Leif "Loket" Olsson fyller 63 år på tisdag (12/7).
Stockholm (PM)
Leif "Loket" Olsson är handbollsdomaren som blev en välkänd västsvensk profil med eget program i lokalradion innan han i början av 90-talet började leda ett litet underhållningsprogram i TV4 som hette "Bingolotto".
Resten är historia. 1999 hoppade "Loket" av programmet. Förutom ett kort inhopp har han varit upptagen med att resa landet runt och vara auktionsutropare, öppna gallerior eller bara vara konferencier. (PM)
-
Radioprofilen Kent Finell fyller 61 år på tisdag (12/7).
Stockholm (PM)
Kent Finell började vid radio hemma i Värmland redan på gymnasiet och flyttade till Radiounderhållningen i Stockholm 1969. Han blev snabbt rikskänd för sina program med parhästen Mona Krantz. 1973 tog han över programledarskapet för "Svensktoppen", ett program han har blivit starkt förknippad med. För tre år sedan lämnade han det jobbet i samband med en förnyelse av programmet. (PM)
-
Lasermannen John Ausonius fyller 52 år på tisdag (12/7).
Stockholm (PM)
John Ausonius döptes av medierna till Lasermannen efter att ha skjutit ner åtminstone nio personer av utländsk härkomst i början av 90-talet i Stockholmstrakten. Ofta använde han ett sikte som gav ifrån sig en laserstråle. En person mördades och Ausonius fick livstids fängelse. Sedan dess har han erkänt 17 bankrån. (PM)
-
Skådespelerskan Marika Lagercrantz fyller 51 år på tisdag (12/7).
Stockholm (PM)
Marika Lagercrantz arbetade som regissör med den radikala teatergruppen Jordcirkus från mitten av 70-talet och var bland annat med och ockuperade kvarteret Mullvaden. I början av 90-talet fick hon ett större genombrott som skådespelerska i filmerna "Drömmen om Rita" och "Lust och fägring stor". Hon har spelat "Emma åklagare" i TV4 och gjort roller i "Blueprint" och "Rapport till himlen". (PM)

Mer läsning

Annons