Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 1 april

Annons
Dagboken fredag 1 april
DAGENS NAMN - Harald, Hervor
I MORGON - Gudmund, Ingemund
Dagens namn är båda av nordiskt ursprung. Harald är sammansatt av orden för här och härskare, medan Hervor kommer från isländskan och betyder ungefär den som vaktar hären. Harald har funnits i den svenska almanackan sedan 1747. Hervor togs in i 1986.
Det finns omkring 17 000 Harald, varav 3 200 har det som tilltalsnamn. Hervor heter endast 435 i Sverige, varav 200 har det som tilltalsnamn.
Det finns också 200 svenska män som heter Harold.
Första april är dagen när man luras. All Fools' Day säger amerikanerna och traditionen finns även i många andra länder. I Frankrike säger man poisson d'Avril, aprilfisk, vilket återfinns i svenskans dumma sill, som ju rimmar på april. Hur aprilnarrandet uppstått vet inte etnologerna, men det är flera hundra år gammalt och lär ha förekommit i Indien för att sedan spridas till England.
Just i dag är det alltså vanskligt att tro på allt man läser i tidningarna eller hör i radio-tv.
Det först kända aprilskämtet i pressen levererades av Evening Star i London 1846 när tidningen meddelade att en stor åsneföreställning skulle hållas i Islington den 1 april. Alla läsare som begav sig till Islington fann att de enda åsnor som kunde beskådas var de själva.
På den grekiska delen av Cypern hyllar man minnet av befrielserörelsen Eoka.
Tamilerna i södra Indien och Sri Lanka firar nyår denna dag.

Mer läsning

Annons