Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 1 juli

Annons
DAGENS NAMN - Aron, Mirjam
I MORGON - Rosa, Rosita
Aron och Mirjam är båda hebreiska namn. Aron lär betyda "budbärare" eller "ryktbar". Det finns omkring 2 900 svenskar som heter Aron och 475 Aaron, varav drygt 1 500 har namnen som förstanamn. De flesta är födda under de senaste två decennierna.
Mirjam är egentligen samma namn som det grekiska Maria och det heter cirka 5 540 svenskor varav 2 575 stavar det Miriam. 4 660 har Mirjam eller Miriam som tilltalsnamn.
Aron har funnits med i almanackan sedan 1708. Mirjam kom in 1986, men då på en annan dag än denna.
Aron fanns förra året på topplistan, men tillhör inte längre de hundra mest populära pojknamnet att ge nyfödda.
Om Mirjam och hennes bror Aron kan man läsa i Bibelns Moseböcker. Mirjam var äldre syster till Mose och det var hon som vaktade tråget med lillebror i Nilen och som senare också såg till att han räddades till livet hos Faraos dotter. Senare framträder hon i en jubelsång över att israeliternas förföljare som just drunknat i Röda havet. Hon lär ha ackompanjerat sig själv med en puka.
Aron var inte bara Moses bror utan också hans närmaste medhjälpare under ökenvandringen. Dessvärre var han inte lika stark i anden som sin bror utan den som bar högsta ansvaret för dansen kring guldkalven.
I dag firar fyra länder sina nationaldagar. Canada markerar bildandet av statsförbundet 1867. Rwanda och Burundi blev båda självständiga 1962 och Somalia firar statens grundande 1960.

Mer läsning

Annons