Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 1 oktober

Annons
DAGENS NAMN - Ragnar, Ragna
I MORGON - Ludvig, Love
Ragnar är ett fornnordiskt namn där förleden "ragn" motsvaras av isländskans "regin" som i personnamn betyder "råd". Efterleden motsvaras av forntyskans "hari" som betyder "krigare". Omkring 20 350 svenskar heter så, varav 3 320 har det som tilltalsnamn.
Ragna är en kortform av namn som börjar med ragn, exempelvis Ragnhild, men kan också ses som den feminina formen av Ragnar. Det finns 1 285 svenskor som bär namnet, varav 725 har det som tilltalsnamn.
Ragnar kom in i svenska almanackan 1901 och ersatte då Remigius. År 1986 fick det sällskap av Ragna.
Ragnar Lodbrok är en vikingahjälte som den danske historikern Saxo Grammaticus har skrivit långa berättelser om. Fast den mest uppmärksammade handlar om inte om Ragnar utan om hans söner som utförde en rad bragder under sina härjningar i Västeuropa.
Ragnar Lodbrok blev tillfångatagen av den engelske kungen Ethelred som kastade sin fånge i en ormgrop.
- Grymta månde grisarna om de visste hur den gamle galten lider, lär Ragnar ha yttrat. Allt slutade med att sönerna hämnades sin far genom att rista blodörn på Ethelred, det vill säga bända ut hans revben som vingar och dra ut lungorna genom såret.
Den 1 oktober är Cyperns nationaldag. Landet blev självständigt från Storbritannien 1960. Även Nigeria firar sin självständighetsdag, liksom Tuvalu, den lilla östaten i Stilla havet.
Kina firar sin nationaldag till minne av att folkrepubliken utropades 1949.
Den 1 oktober är också FN-dagen för äldre.
-

Mer läsning

Annons