Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 1 sept

Annons
DAGENS NAMN - Samuel
I MORGON - Justus, Justina
Samuel är ett grekiskt namn som ursprungligen kommer från hebreiskan (Schemuel) och betyder "den av Gud bönhörde". De omkring 14 700 som heter Samuel i Sverige är antingen mycket gamla eller rätt unga. 7 950 har Samuel som förstanamn. Samuel gavs till 403 små pojkar förra året, vilket gjorde namnet till det 38:e mest populära.
Det finns också nio svenskor som heter Samuel, varav en har det som tilltalsnamn.
Sam är kortformen och så heter 2 500 svenskar, varav 1 750 har det som förstanamn. Det fanns med i almanackan åren 1993-2001 men har nu tagits bort. Uncle Sam brukar få personifiera USA och avbildas ofta som en lång mager man med pipskägg iklädd stjärnbanerets färger.
Samuel var profet i gamla Israel och har fått ge namn åt två av Gamla testamentets böcker där de båda andra huvudpersonerna är kungarna Saul och David. Namnet har funnits med i svenska almanackan sedan 1700-talet, men då på den 20 augusti. Till den 1 september kom Samuel 1901.
Fram till 1901 hette denna dag i Sverige Egidius och så heter den fortfarande i Danmark.
Sankt Egidius var en from man på 700-talet som levde som eremit. Han är krymplingars, tiggares och skogarbetares skyddspatron.
Libyen firar sin nationaldag till minne av republikens utropande 1969. Även Uzbekistan har nationaldag, till minne av självständigheten 1991.
Slovakien firar en av sina två nationaldagar. Denna markerar författningen som antogs 1992. I Tanzania firas Hjältarnas dag.

Mer läsning

Annons