Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 10 juli

Annons
DAGENS NAMN - André, Andrea
I MORGON - Eleonora, Ellinor
André är en fransk form av det grekiska Andreas som är bildat av ordet för "man". Det finns omkring 11 700 svenskar som heter André varav 5 685 har det som tilltalsnamn.
Andrea är femininformen och så heter 7 760 svenskor, varav 3 590 har det som tilltalsnamn. Dessutom heter 168 män i Sverige Andrea, varav 87 har det som tilltalsnamn.
Förra året fick 103 nyfödda pojkar namnet André, vilket innebar plats 93 på topplistan. För två år sedan fanns också Andrea med på listan, men ramlade ut förra året..
Före 1901 hade Canutus namnsdag den 10 juli. Sedan dess har bland andra Anund och Gunda funnits på denna dag. André och Andrea gjorde entré 1986, men då på en annan dag.
Ämnet i de svenska kyrkorna är i dag "Jesus förhärligad" och symbol en mandorlan, som är en mandelformad gloria, som omsluter ett kors.
Kristi förklarings dag har sitt ursprung i Östkyrkan, där den har firats sedan 400-talets början. Till Norden kom den mot slutet av 1100-talet och firas i Sverige på sjunde söndagen efter trefaldighet.
I den katolska världen är det den 6 augusti som är Kristi förklarings dag.
Den 10 juli är Bahamas nationaldag och firas till minne av självständigheten 1973.
Den amerikanska delstaten Wyoming firar att man just denna dag år 1890 blev USA:s 44:e medlem. Wyoming är ett indianskt ord som lär betyda "stora prärien".

Mer läsning

Annons