Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 10 maj

Annons
DAGENS NAMN - Esbjörn, Styrbjörn
I MORGON - Märta, Märit
Både Esbjörn och Styrbjörn är fornnordiska namn. Esbjörn är sammansatt av ordet as, som betyder gud, och björn. Asbjörn var den ursprungliga formen. Namnet fanns redan på runstenar och den danska formen är Esben.
Styrbjörn betyder ungefär "den egensinnige björnen". Namnet är sammansatt av fornnordiskans "styrr" som betyder tumult och björn.
Omkring 1 860 svenska män heter Esbjörn, varav 550 har det som tilltalsnamn. Endast 430 svenskar heter Styrbjörn och av dem har 160 namnet som förstanamn.
Esbjörn kom in i almanackan 1831 och ersatte då Epimachus. Styrbjörn gjorde entré 1986.
Styrbjörn Starke var en viking som i slutet av 900-talet styrde över Jomsborg som låg på ön Wollin i floden Oders mynning i nuvarande Polen. Hans farbror Erik var kung över svearna och denna titel tyckte Styrbjörn att han själv skulle kunna tillägna sig.
Tillsammans med jomsvikingar och en dansk styrka drog han till Uppsala för att med vapen göra sig till svensk kung. På Fyrisvallarna mötte han kung Erik som tipsats om vad som var på gång. Eriks här var betydligt större och när danskarna fick se den flydde de och lämnade jomsvikingarna ensamma kvar att slåss mot Erik.
Slaget slutade med att Styrbjörn Starke stupade tillsammans med flertalet av sina vikingar. Erik däremot kunde ta sig tillnamnet Segersäll.
Den 10 maj är den dag då rent statistiskt göken ska anlända till Mellansverige. Någon exakt tidtabell följer dock inte fågeln utan man kan höra den någon vecka senare eller tidigare.

Mer läsning

Annons