Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 10 mars

Annons
DAGENS NAMN - Edla, Ada
I MORGON - Edvin, Egon
Edla är germanskt och kommer från adjektivet ädel, medan Ada är en förkortning av Adela som betyder den ädla, eller möjligen kan härstamma från hebreiskan och i så fall betyda prydnad. I Sverige finns det 1 700 kvinnor som heter Edla varav 735 har det som tilltalsnamn. Ada heter 1 025 svenskor, varav 615 har det som tilltalsnamn. En svensk man kallar sig för övrigt också för Ada.
Edla kom in i almanackan 1901 då hon petade bort Apollonius. Edla har annars funnits som kvinnonamn i Norden sedan 1000-talet, i äldre tid mest inom adeln. I Skåne har namnet funnits från 1300-talet i formen Edela.
Ada kom med i kalendern 1986, men då i december.
Ada Lovelace var en märklig kvinna, dotter till Lord Byron, och betraktad som pionjär inom datorprogrammering.
Hennes föräldrar skildes 1815 när hon var en månad gammal och hon hade därför egentligen aldrig träffat sin far. Ändå sägs han ha påverkat hennes liv på så vis att hon påstås ha valt naturvetenskapen i ett slags protest mot honom.
Som kvinna var hon utestängd från universiteten och hänvisad till privata studier. Sina forskningsresultat publicerade hon under pseudonym.
Senare visade det sig att hon format ett matematiskt språk som skulle bli användbart för utvecklingen av moderna datorer. Programspråket Ada är döpt just efter henne.
Ada Lovelace avled 1852, blott 37 år gammal.
I katolska kyrkan firas i dag John Ogilvie, en skotte som uppfostrades som kalvinist men sedan gick över till katolicismen. När han sedan började propagera för påven greps han för högförräderi och hängdes den 10 mars 1615. Han helgonförklarades 1976 av påven Paul VI.

Mer läsning

Annons