Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 11 april

Annons
DAGENS NAMN - Ulf, Ylva
I MORGON - Liv
Ulf är ett nordiskt namn och betyder givetvis ulv eller varg. Ylva är den feminina formen av samma namn.
Ulf är ett av de vanligaste namnen för män mellan 30 och 60 år, men helt bortblåst bland yngre. Det kom in i almanackan 1901 i stället för Antipas. Omkring 65 700 svenska män heter Ulf, varav 37 400 har det som tilltalsnamn. Toppnoteringen kom under 1950-talet.
Det finns också 63 svenskar som är döpta till Uffe. 51 av dem har namnet som tilltalsnamn.
Birger Jarls mamma, som levde på 1200-talet, hette Ingrid Ylva. Det var dock först i slutet av 1800-talet som Ylva blev vanligt som dopnamn. Namnet kom in i almanackan 1986 och omkring 9 800 svenska kvinnor heter så och nästan alla har det som tilltalsnamn.
Ulf Gudmarsson var lagman i Östergötland på 1300-talet och residerade på Ulfåsa vid Boren. Att han fått plats i historien beror på att han var gift med heliga Birgitta. Han följde med sin hustru på en pilgrimsresa till spanska Santiago de Compostella och vid hemkomsten var han så hänförd att han gick i kloster. Han avled i Alvastra år 1344 och sedan fick hustrun alla de uppenbarelser som gjorde henne berömd.
I den centralamerikanska republiken Costa Rica firas minnet av nationalhjälten Juan Santamaria som i mitten på 1800-talet besegrade nordamerikanska inkräktare.
I Tjeckien är det motståndsrörelsens dag.

Mer läsning

Annons