Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 11 aug

/

Annons
DAGENS NAMN - Susanna
I MORGON - Klara
Susanna är en grekisk form av ett hebreiskt ord som betyder lilja. Den franska formen Susanne och kortformen Sanna är numera ungefär lika vanliga i Sverige. Det finns 12 900 Susanna i Sverige, få av dem över 30 år. Av dem har 6 600 namnet som tilltalsnamn. Susanne heter 51 000 svenskor. Det finns också nästan 2 800 Suzanne.
Sanna som är ett mycket vanligt dopnamn i dag heter omkring 9 600 svenska kvinnor och dessutom en man. 7 950 har det som förstanamn. Förra året fick 155 små töser namnet Sanna, vilket innebar plats 75 på topplistan. Trots populariteten har Sanna tagits bort ur almanackan. Namnet fanns tidigare på samma dag som Susanna.
Susanna kom in i den svenska almanackan redan 1706 i stället för Hermanus. Susanna var vacker och sedesam hustru till den rike juden Joakim i Babylon. Försöken från lidelsefulla män att förföra henne misslyckades.
Allt detta står att läsa i den apokryfiska Daniels bok i Bibeln, men de flesta svenskar torde känna till historien bättre via Bellmans visa om Joakim uti Babylon.
Det är dock inte denna Susanna som fått en minnesdag i almanackan, utan en romersk martyr som dog år 295
Den 11 augusti är den afrikanska staten Tchads nationaldag till minne av självständigheten 1960. I Zimbabwe firas Hjältarnas dag.
-

Mer läsning

Annons