Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 11 juli

Annons
DAGENS NAMN - Eleonora, Ellinor
I MORGON - Herman, Hermine
Eleonora är ett romerskt namn, troligen av arabiskt ursprung och lär betyda "Gud är mitt ljus". Det var ganska populärt som dopnamn under 1920-talet, men har sedan blivit allt mindre vanligt, utan att helt försvinna. Det finns cirka 11 900 svenskor som heter så, men endast 750 har det som tilltalsnamn.
Ellinor är en annan form av samma namn, eller kan ses som en försvenskning av den engelska formen Eleanor. Ellinor är ett 90-talsnamn som omkring 10 770 flickor heter, de flesta mycket unga. 4 950 har det som tilltalsnamn. För två år sedan låg Ellinor på topplistan, men ramlade ut förra året.
Eleonora kom in i almanackan 1763 som hyllning till flera drottningar som hetat så. En av dem var Gustav II Adolfs. 1993 fick hon sällskap av Ellinor.
Eleonore d'Aquitaine var en handlingskraftig kvinna som levde 1122-1204 och som först var gift med franske kungen Ludvig VII, för att sedan gifta sig med Henrik II av England. Hon fick två barn med franske kungen och åtta med den engelske, bland andra sönerna Richard Lejonhjärta och Johan utan land.
Själv hade hon en uppsättning älskare, men när hon upptäckte att Henrik II var otrogen tubbade hon sönerna att göra uppror mot sin far. Det misslyckades och Eleonore d'Aquitaine sattes i fängelse. Efter 15 år dog Henrik II och hon frigavs för att regera England under Richard Lejonhjärtas korsfararäventyr.
Mongoliet firar sin nationaldag till minne av frigörelsen från Kina 1921.
I den katolska världen firas Benedictus av Nursia, klostergrundare och helgon. Han är Europas skyddspatron.

Mer läsning

Annons