Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 11 november

/

Annons
DAGENS NAMN - Mårten
I MORGON - Konrad, Kurt
Mårten tillhörde under några decennier de allra mest populära dopnamnen i Sverige. Men nu finns det inte längre med på topplistan. Omkring 5 785 svenskar heter Mårten och 3 100 har det som tilltalsnamn. Namnet är en svensk variant av Martin eller Martinus som betyder krigisk. Namnet är betydligt mer populärt i södra än i norra Sverige. Det finns förresten enligt statistiken också sju kvinnor som heter Mårten.
Mårten är ett gammalt namn i almanackan och har funnits där sedan 1700-talet. I Danmark kallas dagen för Morten Bisps dag.
Mårtengås ska egentligen ätas på mårtensaftonen den 10 november, men kan nog förtäras även denna dag. Under medeltiden ingick den i Martinshelgen som var en av höstens stora fester och pågick i tre dagar.
Traditionen byggde på de fester med gåsoffer som hölls för gudinnan Isis i det antika Egypten och som levde vidare som en skördefest i modern tid.
Drottning Kristina serverade mårtensgås vid hovet. Det var först senare som mårtensgås kom att förknippas med Skåne och där gjordes till landskapsrätt. Att låta gåsen föregås av svartsoppa infördes i mitten på 1800-talet i Stockholm.
Martin, det vill säga Mårten, är frankers och skåningars skyddspatron. Han firas i också i den katolska kalendern på just denna dag.
Den 11 november firar Angola sin nationaldag. Landet blev självständigt från Portugal 1975.
I Belgien och Frankrike ihågkoms vapenstilleståndet i första världskriget 1918.
I USA är det Veterans Day, då alla som tjänstgjort i de väpnade styrkorna firas.
Den amerikanska delstaten Washington firar att den år 1889 upptogs i unionen.

Mer läsning

Annons