Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 11 sept

Annons
DAGENS NAMN - Dagny, Helny
I MORGON - Åsa, Åslög
Dagny är ett gammalt nordiskt namn, helt enkelt sammansatt av orden för dag och ny. Det var som mest populärt som dopnamn under 1920- och 30-talen. Omkring 8 870 heter så i Sverige, varav 4 700 har det som förstanamn. Dagny väntar fortfarande på sin renässans som dopnamn.
Helny är en kortform av Helena, men kan också ses som en sammansättning av "hel" och "ny". Så heter endast 735 svenskor enligt senaste statistik, varav 355 har det som förstanamn. Helny hade också sin relativa storhetstid i början av förra seklet, särskilt på Gotland och i Dalarna. Det finns också fyra kvinnor som stavar sitt namn Helni.
Dagny kom in i almanackan 1901 varvid Protus försvann. Helny kom in 1986, men då på den 18 augusti. Till den 11 september flyttades namnet 2001.
Dagny hette en servitris på konditoriet Kaffesjuan i Uppsala, åtminstone om man får tro Owe Thörnqvist, som den 2 september 1958 spelade in en sång om henne.
Hon var uppenbarligen en populär person och i sången heter det:
"Dagny, kom hit och spill,
o Dagny, fem droppar till,
hör hur mitt hjärta sjunger trall-dill-dill".
I de svenska kyrkorna är "Döden och livet" dagens ämne. Symbolen är ett ankare som omges av två fiskar. Under den fornkristna tiden användes ankare med markerad korsform som ett hemligt tecken. Det ansågs symbolisera hoppet.

Mer läsning

Annons