Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 12 aug

/

Annons
DAGENS NAMN - Klara
I MORGON - Kaj
Klara är ett latinskt namn, kommer från ordet clarus som betyder berömd. Det finns omkring 10 350 Klara och 6 350 Clara i Sverige. Av dem har 10 700 namnen som förstanamn. Namnet har varit ett mycket populärt dopnamn sedan början av 90-talet. Förra året fick 797 flickor heta Clara eller Klara och namnet var därmed det tionde mest populära.
Klara har funnits med i almanackan sedan 1600-talet till ära för en dotter till en adelsman i italienska Assisi på 1200-talet. Klara fick så höra en predikan av Franciscus och blev som tagen att hon genast gick i kloster.
Hon stiftade sedan en franciskansk nunneorden och hennes kloster i Stockholm grundades 1279 och låg på den plats där Klara kyrka nu reser sig. Sankta Clara avled 1253.
Sankta Clara är alla tvätterskors skyddshelgon och har på senare tid även utsetts till televisionens beskyddare. Hur detta ska fungera vet endast de lärde i Vatikanen.
I Thailand är det helgdag för att markera drottningens födelsedag. Kungens födelsedag, som också är nationaldag, firas den 5 december.
I dag är det också Internationella dagen för världens unga människor.
-

Mer läsning

Annons