Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 12 december

/

Annons
DAGENS NAMN - Alexander, Alexis
I MORGON - Lucia
Alexander är förstås ett grekiskt namn, sammansatt av orden för "försvara" (alexein) och "man" (anér). Det har blivit mycket populärt som dopnamn under senare år och förra året kom det på åttonde plats på listan. 981 nyfödda fick namnet. Omkring 59 400 svenskar bär namnet i dag, varav 26 700 har det som tilltalsnamn.
Alexis, kommer från det äldre Alexius och är den latinska formen av Alexeios, som betyder försvarare. Så heter 1 380 svenskar, varav 320 har det som tilltalsnamn.
Alex, som är ett mycket populärt dopnamn, har tagits bort ur almanackan. Förra året fick 214 små pojkar heta Alex, vilket innebar plats 65 på topplistan. Det finns 4 430 Alex i Sverige. De flesta har namnet som förstanamn. Det finns även 54 svenskor som heter Alex.
Alexander hette sonen till Alexander den store. Han utropades till kung vid sin fars död år 323 f Kr. Meningen var att han skulle ta över hela det imperium som fadern skapat. Han kallades Alexander IV.
Nu blev det inte så. Andra män törstade efter makten och den 13-årige Alexander mördades tillsammans med sin mor Roxane. Även andra släktingar till Alexander den store miste livet i samma veva.
Alexander kom in i svenska almanackan 1721 och ersatte då Ottilia. Just i dag är det förresten Värnlösa barns dag, men endast i den ryska almanackan.
Den 12 december är Kenyas nationaldag till minne av frigörelsen från Storbritannien 1963.

Mer läsning

Annons