Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 12 juli

Annons
DAGENS NAMN - Herman, Hermine
I MORGON - Joel, Judit
Herman är förstås ett tyskt namn, ursprungligen Heriman, sammansatt av orden för "här" och "man". Det finns drygt 7 500 svenskar som heter så, merparten födda under 1920- och 30-talen. 1 580 har det som tilltalsnamn. Det finns också två svenska kvinnor som bär namnet Herman.
Hermine är också tyskt och betyder "den mäktiga". Så heter endast 640 svenskor och de flesta är födda under 1920- och 30-talen. 133 har det som tilltalsnamn.
Herman kom in i almanackan 1765 och ersatte då det lustiga namnet Hermgoras. Hermine gjorde entré 1986.
Hermgoras var en norditaliensk biskop som led martyrdöden med sin diakon Fortunatus. Båda miste sina huvuden under kejsar Neros regim.
Den 12 juli är Sao Tomé och Principes nationaldag. Landet blev självständigt från Portugal 1975. Även Kiribati firar sin nationaldag. Landet blev självständigt 1979. Kiribati är en liten östat i Stilla havet med knappt 100 000 invånare. Tidigare kallades området för Gilbertöarna.
Det här lär också vara Julius Caesars födelsedag och skulle ha inträffat exakt 100 år före Kristus födelse.
På Nordirland firar man denna dag Vilhelm av Oraniens seger över katolikerna 1690 i slaget vid Boyne. De protestantiska marscherna genom nordirländska städer brukar dessvärre ofta följas av omfattande oroligheter och förstörelse.

Mer läsning

Annons