Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 12 mars Kronprinsessans namnsdag

Annons
DAGENS NAMN - Viktoria
I MORGON - Greger
Viktoria är av latinskt ursprung och femininformen av mansnamnet Victorius, ombildat till Viktor som betyder segrare. Den 12 mars blev hennes namnsdag 1882 därför att den blivande drottningen förlovade sig just på denna dag med kronprins Gustaf. Viktoria har blivit ett ganska populärt namn i Sverige och sannolikt kronprinsessan att tacka för det. Namnet betyder segrare. Det finns 44 900 Viktoria och dessutom 20 700 Victoria i Sverige. Förra året fick 164 små töser namnet, de allra flesta med stavningen Victoria. Det gjorde namnet till den 72:a mest populära. Av alla Viktoria och Victoria har 11 200 namnet som förstanamn.
När Viktoria kom in i almanackan förpassades Gregorius till en annan dag.
Victoria var svensk drottning från 1907 och fram till sin död 1930. Hon var dotter till storhertig Fredrik I av Baden, och dotterdotter till den tyske kejsaren Wilhelm I.
Hon gifte sig 1881 med den svenska kronprinsen Gustaf, sedermera kung Gustaf V och fick sönerna Gustaf Adolf, Wilhelm och Erik.
Hennes konservativa tyska samhällssyn lär ha påverkat maken. Gustaf V intog före och under första världskriget en tyskvänlig hållning.
Victoria ägnade sig mycket åt välgörenhet. Hon levde sina sista år i Rom.
Mauritius firar sin nationaldag till minne av självständigheten från Storbritannien 1968.

Mer läsning

Annons