Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 12 november

/

Annons
DAGENS NAMN - Konrad, Kurt
I MORGON - Kristian, Krister
Konrad heter omkring 3 610 svenskar och de allra flesta har uppnått pensionsåldern. 765 stavar det Conrad. 800 har det som tilltalsnamn. Det finns dock vissa tecken på att namnet börjar bli populärt igen. Det är ett tyskt namn, ursprungligen Kuonrat, sammansatt av orden för djärv och råd.
Kurt är en lågtysk kortform av samma namn och så heter 37 950 svenskar och de flesta har det som tilltalsnamn. Omkring 6 200 av dem stavar namnet med ett C.
Konrad har funnits i almanackan sedan 1778 medan Kurt kom in 1986. Tidigare fanns Cunibertus på denna dag som var en biskop i Köln på 600-talet och dessutom välsedd gäst hos kejsaren. Han var så from att han blev helgonförklarad redan under sin livstid.
Kurt är ett namn som burits av många framstående konstnärer och författare. Kurt Weill var däremot tonsättare som främst är känd för sitt samarbete med Bertolt Brecht i "Tolvskillingsoperan" (1928) och "Mahagonny" (1930).
Kurt Weill föddes 1900 i Tyskland, men var från 1935 bosatt i USA. I Tyskland komponerande han violinkonserter och symfonier i klassisk stil, men sedan han flyttat till USA kom han att påverkas av jazz och visor.
Kurt Weill var gift med den tyska sångerskan och skådespelerskan Lotte Lenya. Han avled 1950.

Mer läsning

Annons