Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 12 oktober

Annons
DAGENS NAMN - Valfrid, Manfred
I MORGON - Berit, Birgit
Valfrid är ursprungligen tyskt och sammansatt av två ord som betyder "välde" och "skydd". Det har rått en viss tvekan ibland om Valfrid är ett mansnamn eller flicknamn. Förr hände det ibland att även flickor döptes till Valfrid. Omkring 2 460 svenska män heter så, men endast 120 har det som tilltalsnamn.
Manfred är också ett tyskt namn och betyder ungefär "en fredens man". Det finns 2 980 Manfred i Sverige varav 770 har det som tilltalsnamn.
Valfrid är ett gammalt namn i svenska almanackan. Det har funnits här sedan 1713. Manfred kom in 1901, men då på den 14 oktober.
Tidigare låg Ernfrid på den här dagen, men namnet togs bort ur almanackan 2001.
Valfrid, eller rättare sagt Walfridus, hette en biskop i York på 600-talet som ständigt låg i fejd med världsliga intressen, främst representerade av den anglosaxiske kungen Egfrid. Walfridus bedrev också mission bland landskapets alla hedningar och detta uppmärksammades med stor tacksamhet av påven.
Walfridus blev så småningom helgon och kallades därefter Sankt Wilfrid. Han lär ha insomnat på naturlig väg, vilket inte var helt vanligt bland Guds talesmän på denna tid.
Den 12 oktober är Spaniens nationaldag. Även i afrikanska Ekvatorialguinea firas nationaldagen. Landet blev självständigt från Spanien 1968.
I Amerika firas denna dag Columbus Day eller Discovery Day till minnet av att det var just denna dag 1492 som Columbus siktade den västindiska ön Guanahani.

Mer läsning

Annons