Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 12 sept

Annons
DAGENS NAMN - Åsa, Åslög
I MORGON - Sture
Åsa och Åslög är båda fornnordiska namn med anknytning till mytologin. Åsa kommer från "asa" som betyder gud och Åslög betyder "vigd till gud". Åsa hade sin storhetstid under 1960- och 70-talen och det finns omkring 37 630 svenskor som bär namnet varav 28 180 har det som tilltalsnamn. Det finns dessutom nära 3 500 som heter Åse, varav 2 130 har det som förstanamn.
Åslög bärs av endast 68 svenska kvinnor varav 29 har det som tilltalsnamn.
Cyrus var dagens namn fram till 1901 då det ersattes av Tyra som blev kvar på dagen ända fram till 2001 då Åsa och Åslög flyttades hit. Båda namnen kom in i almanackan 1986, men på andra dagar.
Åsa hette enligt Snorre Sturlason en dotter till kung Ingjald Illråde, som var en motbjudande typ och den siste kungen av Ynglingaätten.
Åsa hade tyvärr ärvt många av faderns dåliga sidor. Hon blev bortgift med kung Gudröd i Skåne som hon först lurade att ta livet av sin bror, varefter hon på egen hand slog ihjäl sin make.
Den döde kungens brorson, som hette Ivar, gjorde då uppror varpå Åsa flydde till sin far. Historien slutade med att Åsa och Ingjald Illråde tillsammans blev innebrända i sin kungsgård. Huruvida allt detta verkligen har hänt vill moderna historiker inte garantera.
Östaten Kap Verde i Atlanten firar sin nationaldag till minne av att grundlagen antogs denna dag 1980.
-

Mer läsning

Annons