Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 13 april

Annons
DAGENS NAMN - Artur, Douglas
I MORGON - Tiburtius
Artur tros vara ett engelskt kunganamn av keltiskt ursprung. En annan tolkning är att det kommer från det romerska släktnamnet Artorius. Det kom in i almanackan 1901 och ersatte då Justinus.
Douglas är däremot ett skotskt klannamn och lär betyda "från den mörka strömmen", vilket ju inte låter så trevligt. Douglas kom in i almanackan 1986 och namnet har under de senaste tio åren blivit alltmer populärt. För två år sedan fanns Douglas med på topplistan över de hundra mest populära dopnamnen, men förra året ramlade namnet ur.
Det finns omkring 8 285 Artur och 3 375 Arthur, varav 2 050 har namnen som tilltalsnamn. Douglas heter cirka 3 430 svenskar varav 1 620 har det som tilltalsnamn.
Douglas är inte bara ett förnamn utan också ett vanligt förekommande efternamn i anglosaxiska länder. Så hette också en skotsk adelssläkt som spelat viktiga roller i Skottlands historia ända sedan 1200-talet. Många var krigare som utmärkte sig i strider mot engelsmännen. En fick förresten Oscar Wilde dömd för homosexuellt beteende.
En gren av ätten utvandrade till Sverige på 1600-talet och blev grevlig. Finansmannen Gustaf Douglas tillhör denna. De allra flesta som heter Douglas i efternamn är förstås varken grevar eller baroner.
Den 13 april är den afrikanska republiken Tchads nationaldag.
I flera amerikanska delstater firas Thomas Jeffersons födelsedag 1743. Han var en av revolutionens stora hjältar och blev USA:s tredje president.

Mer läsning

Annons