Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 13 juli

Annons
DAGENS NAMN - Joel, Judit
I MORGON - Folke
Joel är ett av dessa namn som fått en renässans och de flesta av de omkring 16 270 svenskar som heter Joel är unga. 11 360 har det som tilltalsnamn. Förra året fick 478 små pojkar namnet Joel som därmed hamnade på plats 34 på topplistan. Det är ett bibliskt namn, ursprungligen Jahuel, som lär betyda "Jahve är Gud".
Judit hade sin storhetstid under 1920-talet, men det finns små tecken på att det är på väg tillbaka som dopnamn. Det finns 4 250 som heter Judit i Sverige, varav 1 720 stavar det med ett h på änden. Av dem har 2 120 namnen som förstanamn. Judit är också ett bibliskt namn, som betyder "lovad" eller "prisad". En annan tolkning är att det helt enkelt betyder judinna.
Joel har funnits i almanackan sedan 1700-talet. 1993 fick det sällskap av Judit, som dock funnits med i almanackan på olika dagar sedan 1800-talet.
Joel var namnet på en av de så kallade mindre profeterna i Gamla testamentet. Man vet inte så mycket om honom, men i Joels bok talas bland annat om en gräshoppsplåga som ska ses som ett förebud till Herrens dag med "andeutgjutelse" över hans folk och dom över hednafolken.
Joels bok anses av somliga teologer ha skrivits på 300-talet, medan andra menar att den är långt äldre och att Joel skulle vara samtida med Jeremia.

Mer läsning

Annons