Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 13 maj

Annons
DAGENS NAMN - Linnea, Linn
I MORGON - Halvard, Halvar
Linnea är ett namn skapat av Carl von Linnés latinska familjenamn. Det är också ett namn på en blomma och stavades tidigare Linnéa. Nu är den vanligaste stavningen utan accenttecken. Det var populärt under 1910- och 20-talen för att sedan mer eller mindre försvinna som dopnamn. Men nu har det återvänt med full kraft. Omkring 157 600 svenskor heter Linnea eller Linnéa och av dem har 22 500 namnet som förstanamn.
Omkring 11 800 svenskor heter Linn som är en kortform av såväl Linda som Linnea. 9 350 av dem har Linn som förstanamn.
Linnea har alltså varit ett av de allra mest populära flicknamnen under senare år. Förra året fick 896 nyfödda detta namn och det var därmed det sjätte mest populära namnet bland flickor. Linn är också ett populärt namn som förra året gavs till 416 flickor, vilket innebar att det var det 34:e mest populära namnet.
Linnea har funnits i almanackan sedan 1901 och Linn kom in 1986.
Den klocklika och skära blomma som heter linnea, Linnaea borealis, är ganska vanlig i granskog i hela Sverige. Den fick sitt namn av en nederländsk botanist till Carl von Linnés ära.
Just den här dagen, året var 1707, har pekats ut som Carl von Linnés födelsedag. Senare forskning tyder dock på att han föddes den 23 maj.

Mer läsning

Annons