Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 13 mars - Jungfru Marie bebådelsedag

Annons
DAGENS NAMN - Greger
I MORGON - Matilda, Maud
Greger är en försvenskning av det latinska Gregorius och har gamla anor i Sverige. Gregorius betyder den vaksamme och är namn på sex helgon och många påvar. En son till Birger Jarl döptes 1247 till detta namn. Greger heter 3 200 svenskar enligt senaste statistiken, varav 1 280 har namnet som tilltalsnamn.
En sidoform, Gregor, bärs av 570 svenskar. Det finns också tretton svenska män som heter Grigorij, vilket är den ryska varianten.
Namnet har funnits i Sverige sedan 1200-talet och försvenskades till Gregers under 1300-talet och från 1500-talet i kortformer som Grers och Grels.
Greger kom in i almanackan 1901 och stötte då ut Gregorius som flyttats hit från den 12 februari. Fast egentligen är de ju samma namn.
Med Jungfru Marie bebådelsedag inleds passionstiden. Dagen har firats i sedan 600-talet och är till minne av hur Maria fick veta att hon skulle föda Jesus. Egentligen infaller dagen den 25 mars , men har av praktiska skäl lagts till söndagen för palmsöndagen.
Dagen kallas också vårfrudagen, som i vissa delar av Sverige har uppfattats som våffeldagen. Det blev till en uppmaning att äta våfflor just denna dag.
Ämnet i de svenska kyrkorna är "Guds mäktiga verk" och symbol är en stiliserad fornkyrklig glasmålning av en bedjande Maria.

Mer läsning

Annons