Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 14 aug Tolfte söndagen efter trefaldighet

/

Annons
DAGENS NAMN - Uno
I MORGON - Stella, Estelle
Uno är en latinsk form av det nordiska Une som kan åteföras till verbet "una" som betyder trivas eller vara tillfreds. En annan teori är att det kan vara en bildning av latinets "unus", det vill säga "en". Uno heter 12 730 svenskar varav 3 200 har det som förstanamn.
Une förekommer på åtskilliga runstenar.
I den gamla svenska kalendern hade Eusebius namnsdag den 14 augusti. Det var namnet på flera martyrer från 300-talet. En av dem var en romersk präst som avled i husarrest sedan han motsatt sig den kätterska arianska läran.
Eusebius ersattes 1901 av Ebbe som 1993 fick ge plats åt William. Men sedan 2001 är det Unos dag.
Ämnet i de svenska kyrkorna är "Friheten i Kristus" och symbolen en örn. Örnen är en kristen symbol för frihet. Den hade tidigare använts av den romerska kejsarmakten, men togs över av de kristna.
I den katolska världen firas i dag Maksymilian Maria Kolbe, som var en polsk franciskan. Han drev en omfattande publicistisk verksamhet och kom i konflikt med nazisterna.
År 1941 fördes han till Auschwitz. När en flerbarnsfar skulle avrättas erbjöd sig Kolbe att ta hans plats. Han stängdes in i en bunker för att tillsammans med andra svälta ihjäl. Som den siste överlevande i bunkern avrättades Kolbe med en giftspruta.
Han helgonförklarades 1982.
Just i dag, den 14 augusti, firar Pakistan sin självständighetsdag. Landet frigjorde sig från Storbritannien 1947. Nationaldagen firas den 23 mars.
-

Mer läsning

Annons