Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 14 december

/

Annons
DAGENS NAMN - Sten, Sixten
I MORGON - Gottfrid
Både Sten och Sixten är fornnordiska namn. Sten betyder precis så, medan Sixten är sammansatt av orden för seger (sigher) och sten.
Sten var ganska populärt som dopnamn under krigsåren på 40-talet. 28 450 svenskar heter Sten och av dem har 15 100 namnet som tilltalsnamn. Sixten bärs av 8 900 svenskar, varav 2 075 har det som tilltalsnamn. Det finns också 15 Sighsten.
Sixten har varit borta som dopnamn under många decennier, men har nu plötsligt blivit populärt igen. Förra året fick 96 små pojkar namnet och det innebar att det tog sig in på plats 99 på topplistan.
Sten kom in i almanackan 1901 i stället för Isidorus. Sixten gjorde entré samma år, fast då på den 6 augusti och ersatte Sixtus. Sixten flyttades till denna dag 2001.
Sveriges mest berömda Sten måste vara Sten Sture. Nu är det emellertid så att det finns två Sten Sture och för att skilja dem åt benämns de "den äldre" och "den yngre".
Sten Sture den äldre tog över makten i Sverige efter riksföreståndaren Karl Knutssons död 1470. Stora delar av den svenska adeln och prästerskapet ansåg att rikets legitime kung satt i Danmark och hette Kristian. Det tyckte förstås även kung Kristian, som med sjuttio skepp seglade iväg mot Stockholm för att understryka sin åsikt.
Stockholm, som på den här tiden bestod av enbart Gamla stan, omringades av de danska trupperna och situationen tycktes en smula prekär för riksföreståndaren. Kung Kristian och hans män tog det lugnt, tillbringade tiden i angenäm samvaro på Djurgården och såg framför sig att Sten Sture snart skulle ge upp.
Men Sten Sture smög sig ut ur staden, begav sig till Bergslagen och samlade ihop folk. När hösten nalkades var svenskarnas armé betydligt större än de belägrande danskarnas. Så inträffade vad som senare kom att kallas för slaget vid Brunkeberg.
Kung Kristian förlorade inte bara slaget utan också sina framtänder sedan en kula träffat hans mun.
Efter slaget vid Brunkeberg kom Sten Sture att regera Sverige i tio år. Han insomnade 1503.
I den katolska kalendern firas denna dag Juan de la Cruz, som levde på 1500-talet och författade flera mystiska skrifter.

Mer läsning

Annons