Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 14 juli

Annons
DAGENS NAMN - Folke
I MORGON - Ragnhild, Ragnvald
Folke är ett nordiskt namn, bildat som en kortform av andra namn som börjar med "folk". Namnet har sannolikt betydelsen "hövding". Namnet var ursprungligen ett medeltida stormansnamn.
Folke var rätt populärt under flera årtionden från 1920 och framåt. Det finns omkring 19 680 svenskar - en av dem är Sveriges kung - som heter Folke, varav 5 450 har det som tilltalsnamn.
Folke kom in i almanackan 1901 som ersättning för Fokas.
Den 14 juli är Frankrikes nationaldag till minne av Bastiljens stormning 1789. Någon särskild ärofull handling rörde det sig emellertid inte om.
Bastiljen, på Rue Saint-Antoine, var ett gammalt fort från hundraårskriget som gjorts om till fängelse. Där förvarades emellanåt politiska fångar, men just vid det här tillfället satt sjutton riktiga förbrytare inspärrade.
Bastiljen ansågs också vara förråd för vapen och sprängämnen som folkmassan ville åt. Men något sådant hittade man inte.
Och någon riktig stormning var det inte heller. Bastiljens kommendant utlovades amnesti om han öppnade portarna, vilket han också gjorde. Därefter lynchades han, trots löftena om att hans liv skulle sparas.
Som start för revolutionen har ändå Bastiljens stormning sin plats i den franska historien.

Mer läsning

Annons