Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 14 juni

/

Annons
DAGENS NAMN - Håkan, Hakon
I MORGON - Margit, Margot
Håkan är ett nordiskt namn, troligen sammansatt av orden för "hög" och "ättling". Det hade sin absoluta höjdpunkt under 1960- och 70-talen och det finns cirka 54 000 män som heter så i Sverige, varav 27 000 har det som tilltalsnamn.
Det har sedan 2001 sällskap Hakon, som var den formen som förekommer på runstenar. Så heter endast 217 svenskar, enligt senaste statistiken. Håkon, den norska formen, heter 218 och sedan finns det numera 230 Hakan i svenska namnregistret.
Håkan placerades på den 14 juni för att hedra Haquin Spegel. Före 1901 hade Elisa namnsdag just i dag. Elisa var ett mansnamn som bars av en profet omtalad i Bibelns kungaböcker.
Håkon VII blev kung av Norge för hundra år sedan i samband med unionsupplösningen. Egentligen hette han Karl och var dansk prins, son till Frederik VIII, men bytte namn när han blev norsk kung.
Vid det tyska överfallet 1940 vägrade han att abdikera och flydde i stället till London för att därifrån leda kampen mot ockupanterna. Håkon VII blev under kriget symbol för norsk motståndsvilja. Han var gift med Edvard VII:s av Storbritannien dotter Maud och var far till Olav, sedermera Olav V.
I USA är det Flaggans dag, till minne av president John Adams förslag från 1796 om hur Stjärnbaneret skulle se ut. Det är helgdag i delstaten Pennsylvania.

Mer läsning

Annons