Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 14 maj

Annons
DAGENS NAMN - Halvard, Halvar
I MORGON - Sofia, Sonja
I Sverige heter 800 män Halvard och 110 har det som tilltalsnamn. Namnet är fornnordiskt, bildat av orden för berghäll och vakt. Halvar är en annan form av samma namn.
Halvar heter 770 svenska män, varav 110 har det som tilltalsnamn.
Halvard har funnits i almanackan sedan 1901. Tidigare fanns här Corona till minne av en from soldathustru i Milano som led martyrdöden just denna dag enligt legenden. Halvar fick vänta tills 1986. Oslos skyddshelgon heter Halvard. Han lär ha dödats just denna dag år 1145, även om den 15 maj också finns angivet i historieböckerna. I Norge är det sistnämnda datum som gäller. Halvard Vebjörnsson var en from man som alltid stod på de svagas sida. Han försökte skydda en kvinna som orättvist hade blivit anklagad för stöld, varpå både han och kvinnan dödades. Enligt en version dödades de av pilskyttar när de försökte undkomma i en båt. Enligt en annan infångades Halvard och dränktes med en kvarnsten bunden kring halsen.
Den 14 maj gick August Strindberg ur tiden. Året var 1912.
Enligt statistiken är det denna dag som jämtländska Storsjön brukar befrias från isen. Men tidtabellen hålls förstås inte alltid.

Mer läsning

Annons