Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 14 oktober

Annons
DAGENS NAMN - Stellan
I MORGON - Hedvig, Hillevi
Stellan är ett namn som bärs av 4 050 svenska män varav 1 800 har det som tilltalsnamn. Det är ursprungligen ett tyskt namn med okänd betydelse.
Fram till år 1901 hade Calixtus namnsdag den 14 oktober. Det namnet ersattes med Manfred som flyttades till 12 oktober 2001 och alltså gav plats åt Stellan. Tidigare låg även Helfrid på denna dag, men det namnet har tagits bort ur almanackan. Stellan kom in i almanackan 1986, men då på den 15 augusti.
Calixtus var tidigare en märkesdag i nordiska almanackor eftersom man ansåg att vinterhalvåret började just denna dag. Calixtus var annars en romersk slav som avancerade till biskop i Rom i början på 200-talet. En höstdag år 222 blev han utkastad genom ett fönster av personer med andra åsikter och omkom.
Stellan Sundahl var under många år en av Sveriges mest uppskattade komiker och programledare. Han hade tänkt sig att bli lärare, men studentspexet i Lund förde in honom på en helt annan bana.
I stället kom han till radion där han samarbetade med Gunnar Bernstrup och gjorde programmet "Byteskomik". Det rönte stor popularitet och Stellan Sundahl gick över till tv och sketchprogrammet "Helt apropå".
Hans största succé blev "Snacka om nyheter" som visades 54 gånger. Stellan Sundahl avled 1999, endast 53 år gammal.
-

Mer läsning

Annons