Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 15 aug

Annons
DAGENS NAMN - Stella, Estelle
I MORGON - Brynolf
Stella är ett latinskt namn med betydelsen stjärna och som också är en traditionell beteckning för Maria. Det finns 1 730 svenskor som heter så varav 1 200 har det som tilltalsnamn.
Estelle heter 725 svenskor och av dessa har 290 namnet som förstanamn. Estelle är den franska formen av Stella.
Den 15 augusti var fram till 1901 namnfri. I stället firades Vårfrudagen, till minne av Marie himmelsfärd, som fortfarande firas i katolska länder - Assumptio Beatea Mariae. Denna resa till himlen erkänns inte i den protestantiska världen.
Dagen var helgdag i Sverige fram till 1571. När man 1901 skulle hitta ett lämpligt namn till dagen valde man Stella eftersom Maria ofta avbildas med stjärnor i kronan. Vårfrudagen förknippar annars de flesta svenskar med Marie Bebådelsedag som inträffar i mars.
Under några år på nittiotalet hade Stella sällskap med Stellan. Namnen har trots likheten inget släktskap och Stellan hittar man sedan 2001 på den 14 oktober.
I Indien firas i dag självständighetsdagen till minne av frigörelsen från Storbritannien 1948. Den 15 augusti är också Sydkoreas nationaldag med anledning av att republiken utropades just denna dag år 1948. Lilleputtstaten Liechtenstein firar sin nationaldag i dag med anledning av Marie himmelfärdsdag. Slutligen är det också Kongo-Brazzavilles nationaldag till minne av frigörelsen från Frankrike 1958.
-

Mer läsning

Annons