Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 15 december

Annons
DAGENS NAMN - Gottfrid
I MORGON - Assar
Gottfrid är ett tyskt namn som var ganska populärt på 1920-talet, för att sedan falla tillbaka. Nästan inga svenska pojkar döps till Gottfrid i dag. Namnet är sammansatt av orden för gud och fred. Omkring 3 320 Gottfrid finns i Sverige, men endast 250 har det som tilltalsnamn. Det finns också drygt 100 Gottfried.
Gottfrid kom in i almanackan 1901 och ersatte då Ireneus, ett namn som fortfarande finns i spanska kalendrar. Han lär ha varit ett antik martyr, men vilka bedrifter han utförde känner historien inte till.
Gottfrid av Bouillon var den främste ledaren under första korståget och ledde de kristna styrkorna vid Jerusalems erövring 1099. Han valdes då till överhuvud för korsfararriket, men avled redan 1100.
Han var hertig av Nedre Lothringen (Lorraine) och en mycket förmögen man, som övergav sitt lättjefulla liv för att ansluta sig till korsfararna. I den medeltida litteraturen framställs Gottfrid av Bouillon som en ridderlig idealgestalt.
Just den här dagen brukar isen lägga sig på sjön Åsnen söder om Växjö. Men vädret är som alltid inte att lita på och om det blir så i år kan man inte veta.

Mer läsning

Annons