Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 15 mars

Annons
DAGENS NAMN - Kristoffer, Christel
I MORGON - Herbert, Gilbert
Kristoffer är ett grekiskt namn, med betydelsen "Kristusbärare". Kristoffer var ett populärt helgon under medeltiden. Christel är ett tyskt smeknamn för Christina som är ett latinskt namn med betydelsen den kristna. Kristoffer, eller som det hellre stavas, Christoffer, har varit ett populärt dopnamn de senaste decennierna. Förra året fick 214 pojkar detta namn, vilket gav det plats 65 på topplistan. Totalt finns det 12 500 Kristoffer, 4 330 Kristofer, 18 550 Christoffer och 3 000 Christofer i Sverige. Drygt 22 500 har namnet som tilltalsnamn.
Christel var någorlunda inne på 60- och 70-talen. 5 000 svenskor bär namnet, varav 180 stavar det Kristel. Drygt 3 000 har namnet som tilltalsnamn. Det finns också en svensk man som heter Kristel.
Kristoffer har funnits i svenska almanackan sedan 1600-talet. Christel kom in först 1986.
Alla stadsbud och andra transportarbetare kan känna sig särskilt märkvärdiga denna dag, eftersom deras skyddshelgon har namnsdag. Sankt Kristofer är nämligen skyddshelgon för dem som kör varor på våra vägar. Han lär ha levt på 1000-talet och var enormt stor och stark. Han ägnade sitt liv åt att hjälpa folk över en flod någonstans i Mindre Asien.
En dag fick han till uppdrag att bära ett litet barn över vattnet. Barnet var nära att dränka honom eftersom det var mycket tungt. Det visade sig vara ingen mindre än Kristus själv på vilken all världens synd och skuld vilade.
Sankt Kristofer är för övrigt även bilisternas skyddshelgon, men detta är ett modern påhitt förstås.
Den 15 mars är helgdag i Ungerns till minne av revolutionen 1848. (Nationaldagen är den 20 augusti).
I den amerikanska delstaten Maine firas att den just denna dag år 1820 blev USA:s 23:e delstat.

Mer läsning

Annons