Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 15 november

/

Annons
DAGENS NAMN - Leopold
I MORGON - Vibeke, Viveka
Leopold är ett tyskt namn, sammansatt av orden för folk (liut) och djärv (bald). Förleden har också förknippats med latinets leo, det vill säga lejon. Leopold heter 2 185 svenskar, men endast 260 har det som tilltalsnamn.
Leopold har funnits i almanackan på dagens datum sedan 1700-talet. Under vissa perioder har namnet haft sällskap av Leif och Lilian, men ståtar nu ensamt sedan 2001.
Leopold finns även i de flesta västerländska almanackor just denna dag.
Leopold, eller rättare Leopoldus, hette en österrikisk markgreve som levde ett fromt liv på 1100-talet. Han regerade i fyrtio år och blev far till arton barn.
Leopoldus grundade massor av kyrkor och kloster, varav några finns kvar än i dag. Det är till hans minne som Leopold finns i de flesta västerländska almanackor just denna dag.
I den katolska världen hyllas Albertus Magnus, biskop av Regensburg på 1200-talet. Han var en ytterst lärd man som fick vänta till 1931 innan han blev helgonförklarad. Då utnämndes han till en av kyrkans lärofäder och som en av dem har han brottats med att få tro och tänkande att gå ihop.
I Brasilien firas Republikens dag till minne av att monarkin ersattes av republikanskt styre år 1889.

Mer läsning

Annons