Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 15 oktober

/

Annons
DAGENS NAMN - Hedvig, Hillevi
I MORGON - Finn
Hedvig, alias Jadwiga, är ett drottningnamn som åter blivit populärt, men ändå inte så vanligt som det var för hundra år sedan. Omkring 5 235 svenskor heter Hedvig, som kommer från tyskan och betyder ungefär "stridsmö". 2 100 har namnet som förstanamn.
Hillevi heter 8 300 svenskor, varav drygt 1 900 har det som tilltalsnamn. Hillevi är ett danskt folkvisenamn, en ombildning av ett tyskt namn, Heilwig, sammansatt av ord med betydelsen lycka eller frisk och strid.
Hedvig har funnits i svenska almanackan sedan 1700-talet. Hillevi kom in 1901, men då på den 13 augusti.
Hedda låg också på denna dag fram till 2001, då namnet försvann ur almanackan.
Den som mer än någon annan gjort Hedvig populärt i Sverige var drottning Hedvig Eleonora som 18 år gammal gifte sig med Karl X Gustav och sedan överlevde honom med 55 år. Hedvig Eleonora avled 1715.
Enligt den romerske historikern Plinius d ä som levde på 100-talet e Kr kallades folket i Skandinavien för hillevioner. Varifrån han hade fått det är oklart, men Plinius kom i kontakt med germanerna när han tjänstgjorde som kavalleriofficer.
Hillevionerna uppgavs leva i 500 byar och såg sitt land som en egen värld. En annan romersk historiker, Tacitus, kallade folket för svioner, det vill säga svenskar.

Mer läsning

Annons