Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 15 sept

Annons
DAGENS NAMN - Sigrid, Siri
I MORGON - Dag, Daga
Sigrid är ett nordiskt namn, sammansatt av orden för seger och skön. Namnet förekommer på runstenar och i nordiska sagor. De allra flesta av de cirka 14 000 som heter så i Sverige har uppnått pensionsåldern. Av dem har 6 450 namnet som förstanamn.
Lika gamla är merparten av dem som heter Siri, som är kortformen av Sigrid. Det finns omkring 6 900 svenskor som bär namnet i dag, varav 4 300 har det som tilltalsnamn. Namnet har varit någorlunda populärt för små flickor, men för två år sedan ramlade det ur topplistan.
Sigrid kom med i almanackan 1901 och Nicetas försvann. År 1986 fick Sigrid sällskap av Siri. Nicetas var en västgotisk martyr som avrättades på 300-talet.
Sigrid Storråda var en nordisk sagodrottning, som enligt osäkra källor först var gift med Erik Segersäll och mor till Olof Skötkonung, sedan förmäld med Sven Tveskägg i Danmark. Snorre Sturlason berättar att slaget vid Svolder år 1000 skulle ha varit en följd av att hon uppviglat Sven mot Olav Tryggvason i Norge. Denne i sin tur skulle ha brutit ett äktenskapslöfte till henne.
Huruvida Sigrid Storråda verkligen har existerat betvivlas av dagens historiker.
Den 15 september är nationaldagar i de centralamerikanska republikerna Nicaragua, Costa Rica, El Salvador, Honduras och Guatemala. Alla blev självständiga från Spanien denna dag 1821.
I Storbritannien högtidlighåller man minnet av Slaget om Storbritannien under andra världskriget då de brittiska flygarna besegrade de tyska bombflottorna.

Mer läsning

Annons