Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 16 augusti

Annons
DAGENS NAMN - Brynolf
I MORGON - Verner, Valter
Brynolf är ett nordiskt namn, sammansatt av orden för brynja och ulv. Namnet förekommer också i formen Bryngel. Det är numera nästan helt borta som dopnamn, och de flesta av de omkring 890 som bär namnet är pensionärer. Endast 99 har det som förstanamn, enligt senaste statistiken.
Brynolf har funnits i almanackan sedan 1702, för att hedra biskopen i Skara, Brynolphus Algotsson. Han dog 1317 efter att ha författat ett diktverk på latin vilket gör honom till Sveriges äldste skald på romarspråket. Han saligförklarades mot slutet av 14 00-talet.
Vid Brynnelsmässan skulle höskörden vara avslutad eftersom man antog att lien efter den dagen inte längre bet på gräset.
I den amerikanska delstaten Vermont firar man i dag Bennington Battle Day till minne av en sammandrabbning med engelsmän 1777 där de frihetstörstande amerikanerna lär ha segrat. Som slag betraktat var det av mikroformat.
I den toskanska staden Siena i Italien inleds festen Il Palio med en stor procession genom staden och efterföljande hästkapplöpning på det sluttande solfjädersformade torget Il Campo.

Mer läsning

Annons