Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 16 maj

Annons
DAGENS NAMN - Ronald, Ronny
I MORGON - Rebecka, Ruben
Det finns 2 590 Ronald, 12 050 Ronny och 3 780 Ronnie i Sverige. Ungefär hälften av dem har namnen som tilltalsnamn. Ronald är ett skotskt namn som betyder "den som har kraft" och motsvarar det svenska Ragnvald. Ronny och även Ronnie är kortformer av samma namn.
Det finns också 21 svenskor som heter Ronnie, varav elva har namnet som förstanamn.
Ronald "Sura-Pelle" Pettersson är en av Sveriges mest framgångsrika ishockeyspelare. Sitt namn fick han av moderklubben Surahammars IF men det var i Södertälje och Västra Frölunda som han utvecklades till stjärna.
Han spelade 252 landskamper, blev världsmästare och två gånger svensk mästare. Han fyller 70 år i år.
Under hela 1900-talet var dagen Hilmas. Hon kom in i almanackan 1901 och ersatte Peregrinus. Ronald och Ronny kom med i kalendern först 1986.
I den katolska kalendern hittar vi denna dag sankt Ubaldus av Gubbio i Umbrien. Ubaldus var biskop i denna italienska stad på 1100-talet och en mycket populär person. Han firas varje år i sin hemstad med en tävling, Corso dei Ceri, där löparlag ska bära en enorm ljusstake, cero, uppför Monte Ingios sluttning. Sankt Ubaldus är skyddspatron för dem som har drabbats av rabies och andra skador orsakade av hundbett.

Mer läsning

Annons