Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 16 mars

Annons
DAGENS NAMN - Herbert, Gilbert
I MORGON - Gertrud
Herbert är förstås ett tyskt namn, ursprungligen Heribertus, med betydelsen ljus krigsman. Även Gilbert är germanskt och lär betyda strålljus. Varken Herbert eller Gilbert röner någon större popularitet i dag bland de nyfödda. Gilbert har för övrigt aldrig gjort det.
Det finns endast cirka 2 200 Gilbert i Sverige, medan Herbert är mer populärt med sina omkring 8 500 bärare, de flesta födda på 20- och 30-talen. De flesta som heter Herbert eller Gilbert har det som andranamn. Det finns för övrigt två svenska kvinnor som heter Herbert.
Herbert kom in i almanackan 1719, Gilbert fick vara med från 1986.
Herbert Hoover var en amerikansk republikansk politiker som 1929 blev president. Senare samma år gick USA in i en djup depression och den konservativa Hoover kunde inte hantera siutationen. Han var motståndare till att staten skulle gå in med stöd för att få fart på hjulen.
När han så småningom insåg vad som måste göras var det för sent och i valet 1932 besegrades han av Franklin D Roosevelt.
Efter andra världskriget återkom han i politiken, denna gång som ansvarig för hjälpprogrammet till Europa.
Herbert Hoover avled 1964.
Herbert hette också en ärkebiskop av Köln som dog just denna dag år 1021. En gyllene kam som denne Herbert lär ha använt för att piffa upp frisyren inför en mässa finns på ett museum i Köln.

Mer läsning

Annons