Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 16 november

Annons
DAGENS NAMN - Vibeke, Viveka
I MORGON - Naemi, Naima
Vibeke anses ha uppstått ur en diminutivbildning till det forntyska namnet Wiba som i sin tur är en kortform av namn med förleden "wig" som betyder "strid". Viveka är en sidoform av samma namn. Det finns drygt 600 svenskor som heter Vibeke, varav 315 har det som tilltalsnamn.
Omkring 5 000 svenskor heter Viveka. Av dem stavar 1 885 namnet Viveca. Drygt 2 500 har det som tilltalsnamn.
Vibeke och Viveka kom in i almanackan 1986, men då på andra dagar än denna. Edmund har annars funnits på denna dag sedan 1721, men fick 2001 flytta på sig till den 18 mars.
Vibeke är ett rätt vanligt namn i Danmark, där det har funnits sedan 1300-talet. Namnet kom till Sverige på 1700-talet, men konkurrerades snart ut av Viveka, eller rättare sagt Vivica, som var den ursprungliga stavningen. Namnet var framförallt populärt inom adliga familjer.
I katolska kalendrar firar man denna dag Gertrud den stora av Sachsen. Hon var en benediktinernunna som levde på 1200-talet och i likhet med den heliga Birgitta såg en massa syner som hon sedan skrev ned. De första publicerades 1289.
Hon blev långt senare Västindiens skyddshelgon. Varför kan endast Vatikanen förklara.
Det här är också FN:s internationella dag för tolerans.
I den amerikanska delstaten Oklahoma firas att man just denna dag 1907 blev USA:s 46:e delstat.
Bland skottarna firas minnet av Margareta av Skottland som inte bara var drottning utan även blev helgon. Hon gifte sig år 1070 med Malcolm III och utövade stort inflytande inom kyrkan.

Mer läsning

Annons