Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 16 sept

/

Annons
För femtio år sedan, den 16 september 1955, störtades Argentinas diktator Juan Perón i en militärkupp och tvingades i landsflykt.
Perón var en av 1900-talets märkligaste politiker, med en brokig bana bakom sig. Sin politiska uppfattning skaffade han sig som militärattaché i Mussolinis Italien. Tillsammans med andra officerare genomförde han en kupp 1943 och blev arbetsminister i regeringen.
Som minister blev han oerhört populär och när hans kollegor försökte avsätta honom 1945 mobiliserade hans färgstarka hustru Eva, kallad Evita, stora demonstrationer som gav honom jobbet tillbaka. Året därpå valdes han till Argentinas president.
Som president genomförde han en rad reformer som ytterligare stärkte hans popularitet, men som gjorde landet bankrutt. Detta ledde fram till kuppen 1955.
År 1973 återvände han till Argentina och valdes på nytt till president. Han avled påföljande år och efterträddes av vicepresidenten som råkade vara hans tredje hustru Isabel.
Perón är fortfarande något av en nationalhjälte i Argentina, men kan sägas överglänsas av sin andra hustru Evita. Hon var skådespelare som kom att styra Argentina vid sin makes sida. Hennes främsta insats var att stärka kvinnans ställning.
Evita Perón avled i cancer 1952. Hennes liv kom att skildras i en musikal av Andrew Lloyd Webber som också filmatiserades 1996.
För femton år sedan, den 16 september 1990, sa den socialdemokratiska partikongressen ja till reklam i svensk tv. Regeringen fick mandat att förhandla med de andra riksdagspartierna om vilka intressenter som skulle få tillgång till marknätet. En eventuell ny kanal skulle dessutom placeras utanför Stockholm, något som var ett streck i räkningen för nystartade TV 4. (PM)

Stigbjörn Bergensten


Mer läsning

Annons