Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 17 mars

Annons
DAGENS NAMN - Gertrud
I MORGON - Edvard, Edmund
Gertrud är ett tyskt namn sammansatt av orden för spjut och kraft. Det är inget namn man ger till små flickor nu för tiden. De flesta av de cirka 14 500 svenskor som heter Gertrud är födda under 1920- och 30-talen. Av dem har 7 050 det som tilltalsnamn. Det finns dessutom 168 kvinnor som stavar sitt namn Gertrude.
Gertrud har funnits med i den svenska almanackan sedan mitten av 1800-talet.
Sankta Gertrud grundade på 600-talet klostret Nivelles nära Bryssel. Hon blev så småningom helgon och är trädgårdsmästarnas och resenärernas skyddshelgon. Hon skänker dessutom skydd mot råttor.
Den 17 mars är på många platser, och framförallt på Irland, Sankt Patriks dag. Firandet av detta gamla helgon har spritt sig över hela världen även till platser där personer med irländskt påbrå är svåra att uppbringa.
Sankt Patrik släpades enligt legenden som slav till Irland, där han efter sex år frigavs och då började ett missionerande som saknade sitt motstycke. Han omvände hedningarna i rask takt och gjorde en rad mirakler. Bland annat förvisade han ormar, mullvadar och sorkar från ön och de lyser fortfarande med sin frånvaro.
Att klä sig i grönt, dricka mörkt öl och sjunga mer eller mindre anständiga visor kan vara ett sätt att fira helgonet. Dagen är också republiken Irlands nationaldag.

Mer läsning

Annons