Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 17 oktober

/

Annons
DAGENS NAMN - Antonia, Toini
I MORGON - Lukas
Fram till 1993 fanns Antoinetta på denna dag, men fick då ge plats för Antonia, som är ett latinskt namn och den feminina formen av Antonius, med osäkert ursprung. Antonia är mer vanligt bland yngre kvinnor än bland äldre. Omkring 2 390 svenskor heter Antonia och de flesta är födda under 90-talet. 950 har det som tilltalsnamn.
Toini är en finsk kortform av Antoinette. Så heter drygt 600 svenska kvinnor, varav 440 har det som förstanamn.
Antoinetta kom in i svenska almanackan 1865 och ersatte då Lucina. Namnbytet kom för att hedra prinsessan Therese, som också bar namnet Antoinetta. Therese var Karl XV:s och Oscar II:s svägerska och sedermera änkehertiginna av Dalarna.
I den katolska världen firas Ignatios av Antiochia som var biskop i Syrien och arresterades år 110 av romarna, fördes till Rom och avrättades.
Han skrev de så kallade Ignatiosbreven till olika församlingar där de tredelade kyrkliga ämbetet, biskop, presbyter och diakoner, för första gången fastställdes.
I Haiti markerar man minnet av landets store frihetshjälte Jean-Jaques Dessalines som dog just denna dag. Han levde 1758-1806 och befriade landet från franskt styre och blev själv den första statschefen.
Den 17 oktober är den internationella dagen för utrotande av fattigdom.

Mer läsning

Annons