Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 17 sept

Annons
DAGENS NAMN - Hildegard, Magnhild
I MORGON - Orvar
Hildegard är ett tyskt namn, sammansatt av orden för strid och skydd. De flesta som heter så har gott och väl passerat folkpensionsåldern. Namnet har funnits i svenskan sedan mitten av 1600-talet. Det finns omkring 5 120 som bär namnet i dag, en av dem är man. Endast 560 har det som tilltalsnamn.
Hildegard har namnsdag just denna dag till minne av Hildegard av Bingen, eftersom det är hennes dödsdag. Hon var musiker, diktare och mystiker och blev så småningom även helgon. Hon avled 1179.
Magnhild är ett nordiskt namn, sammansatt av orden för styrka och strid. Namnet har funnits i svenskan sedan mitten av 1500-talet, först i formen Magnill. Så heter omkring 1 300 svenskor, de flesta födda på 1920-talet. 360 har det som tilltalsnamn.
Hildegard kom in i svenska almanackan 1901 då hon ersatte Lambertus som legat här i ungefär hundra år. Hon fick sällskap av Magnhild 1993.
Lambertus var en kyrkoman som verkade i Maastricht i Tyskland och som led martyrdöden i Liège år 705. Till hans ära byggdes senare en kyrka i Düsseldorf, som är ett ståtligt gotiskt byggnadsverk från 1300-talet.
Sankt Lambertus är skyddspatron för kirurger och tandläkare.
I den afrikanska staten Angola firas Hjältarnas dag.

Mer läsning

Annons