Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 18 augusti

/

Annons
DAGENS NAMN - Ellen, Lena
I MORGON - Magnus, Måns
Ellen kommer från det grekiska Helena som i sin tur betyder "den strålande". Till Sverige har det kommit via England och Danmark. Lena är kortformen av samma namn, men också en kortform av Magdalena och Helena. Under 1950- och 60-talen var Lena ett av de mest populära namnen att ge nyfödda flickor.
Omkring 20 370 svenskor bär namnet Ellen och 11 450 av dem har det som tilltalsnamn. Lena heter betydligt fler, eller 83 920. Av dessa har 58 300 namnet som tilltalsnamn.
Det finns förresten 8 530 svenskor som bär namnet Anna-Lena. 6 600 har det som förstanamn.
Förra året fick 549 små flickor namnet Ellen, vilket gav plats 21 på topplistan. Lena finns inte längre med bland de hundra mest populära namnen för nyfödda.
I katolska länder ihågkommes denna dag Helena, mor till kejsar Konstantin den store. Liksom sin son blev hon kristen och i 70-årsåldern ska hon ha gjort en pilgrimsfärd till det heliga landet. Det bör ha skett någon gång i början på 300-talet.
Väl framme sägs hon ha upptäckt platsen för basilikan på Olivberget där Jesus och hans lärjungar vistades. Hon påstås också ha funnit resterna av de kors som Jesus och de två rövarna korsfästes på.
Senare blev hon helgonförklarad och anses vara bra att åkalla när man vill bli beskyddad från tjuvar.

Mer läsning

Annons