Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 18 oktober

Annons
DAGENS NAMN - Lukas
I MORGON - Tore, Tor
Lukas har blivit ett riktigt modenamn det senaste decenniet. Förra året var Lukas det fjärde mest populära pojknamnet. 1 093 nyfödda fick det. Endast William, Filip och Oscar var mer populära. De flesta nyfödda stavar namnet Lucas. I dag heter 12 250 svenskar Lukas, vara nästan hälften stavar namnet Lucas. 10 100 har det som tilltalsnamn.
Namnet är grekiskt och var ursprungligen Lucanos, vilket betyder den som kommer från Lucania i Syditalien.
Lukas har funnits i svenska kalendern sedan 1600-talet. Läkaren Lukas var en av evangelisterna och sägs också vara författare till Apostlagärningarna. Han var nära vän till Paulus och följde med denne på de sista resorna. Av Paulus kallades han "den älskade läkaren".
Enligt sägner från 500-talet var han även målare och upphovsman till ikoner och andra bilder av madonnan och Kristus. Lukas blev därför målarnas skyddspatron. Hans symbol är en bevingad tjur.
I Västergötland talade man förr om Kål-Lukas eftersom köksträdgårdens kålhuvuden skulle vara bärgade just på Lukasdagen.
Och i den amerikanska delstaten Alaska firas Alaska Day till minne av den dag då området köptes av Ryssland och införlivades med USA 1867
-

Mer läsning

Annons