Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 19 april

Annons
DAGENS NAMN - Olaus, Ola
I MORGON - Amalia, Amelie
Olaus är den latinska formen av svenskans Olav eller Olof och Ola är förkortningen av samma namn. Olof är ett fornnordiskt namn som tros betyda arvinge eller ättling. Endast 374 svenskar heter Olaus och de flesta är födda under 1920- och 30-talen. Tjugoen har Olaus som tilltalsnamn.
Ola är ett namn som bärs av drygt 21 000 svenskar, varav 9 700 har det som tilltalsnamn. Det var som mest populärt under 1960-talet. Det finns dessutom 29 kvinnor som heter Ola och av dem har 19 namnet som tilltalsnamn.
Olaus Petri fördes in i almanackan 1901. Den 19 april är den svenske reformatorns dödsdag och det är alltså förklaringen till att dagen bär hans namn. Fram till 1992 stod det Olaus Petri i almanackan. Sedan blev det endast Olaus som då också fick sällskap av Ola.
På Kuba ihågkommer man denna dag Grisbukten, där exilkubaner 1961 gjorde ett misslyckat försök att ta sig i land för att påbörja en revolt mot Castro.
I England firas Primrose Day, eller gullvivedagen, till minne av Benjamin Disraeli som avled just denna dag år 1881. Hans favoritblomma var nämligen gullvivan.
Venezuela firar självständighetsdagen. (Nationaldagen är den 5 juli).

Mer läsning

Annons