Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 19 december

/

Annons
DAGENS NAMN - Isak
I MORGON - Israel, Moses
Isak, son till 100-årige Abraham och 90-åriga Sara, är förstås ett namn hämtat ur Bibeln och har den lustiga betydelsen "må han skratta". Det har funnits i svenska almanackan sedan 1700-talet. Omkring 11 100 svenskar heter så och de flesta har uppnått hög ålder eller är mycket unga. 8 100 har namnet som tilltalsnamn. Av dem som bär namnet stavar 2 500 det med ett c på slutet och 500 stavar det Isaac.
Isak har funnits i svenska almanackan på den 19 december sedan 1703.
Isak har blivit ett populärt dopnamn under senare år och har hela tiden klättrat på topplistan. Förra året nådde namnet sjunde plats och gavs till 996 små pojkar, de flesta med stavningen Isac.
Den bibliske Isak kunde det ha gått riktigt illa för. Abraham fick nämligen Guds befallning att offra honom och just när han sträckte fram kniven för att göra slut på sin son uppenbarade sig Herrens ängel och stoppade denna omänskliga handling.
Med Rebecka fick Isak tvillingarna Esau och Jakob. Isak var vid detta tillfälle 60 år gammal. Han blev liksom sin far Abraham över 100 år. Bra gener i den släkten!

Mer läsning

Annons