Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 19 juni

Annons
DAGENS NAMN - Germund, Görel
I MORGON - Linda
Germund är ett fornnordiskt namn, sammansatt av substantivet "geirr" som betyder spjut och "mund" som betyder beskyddare. Namnet återfinns på många runstenar. Cirka 430 svenskar heter Germund och som dopnamn har det aldrig haft någon egentlig storhetstid. 87 av dem har det som tilltalsnamn.
Görel är också ett fornnordiskt namn och är sammansatt av orden för strid (hildr) och spjut (geirr). Det har funnits i svenskan sedan 1500-talet. Det stavades tidigare Giörell. Så heter 1 500 svenskor i dag, varav 960 har det som tilltalsnamn.
Germund kom in i almanackan 1901 då Gervasius fick tacka för sig. Görel gjorde entré 1986.
Görel Crona heter en mångsidig artist som under senare år gjort flera hyllade skivor och dessutom spelat med i filmer, tv-serier och på teaterscenen.
Hon växte upp på Gran Canaria och lärde sig spela på en specialgjord gitarr eftersom hennes fingrar var för små för att greppa en vanlig. Fjorton år gammal flyttade hon hem till Sverige.
Hon utbildade sig till skådespelare under fem år i New York. Hon har också under flera år bott i Italien. Hennes farfar var för övrigt italienare.
Ämnet i de svenska kyrkorna är "Att inte döma" och symbolen består av ett kors som bär domens vågskålar på sina armar.
Just den här dagen, den 19 juni, anses sommaren anlända till fjällbyn Nikkaluokta i Gällivare kommun, Lappland.
-

Mer läsning

Annons