Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 19 november

/

Annons
DAGENS NAMN - Elisabet, Lisbet
I MORGON - Pontus, Marina
Elisabet är ett av de mest populära kvinnonamnen i västvärlden. I Sverige finns det 167 000 Elisabet, 194 200 Elisabeth och 4 930 Elizabeth. Av alla dessa har 32 950 namnen som förstanamn. Elisabet, med olika stavningar, är alltså ett mycket vanligt andranamn. Namnet är det näst vanligaste bland svenska kvinnor. Endast Maria är vanligare.
Namnet har under hela seklet hållit sig någorlunda populärt, med få toppar och dalar. Det är ett bibliskt namn, ursprungligen Elisheba, som på hebreiska betyder ungefär "Gud är fullkomlig".
Lisbet är en svensk variant och det bärs av 5 300 svenskor. Men ännu fler, 18 900, stavar det Lisbeth. Det finns dessutom 50 Lizbeth. Av dessa har 13 700 namnet som tilltalsnamn. Fyra kvinnor heter dessutom Lisebet.
Lisbet heter förresten även åtta svenska män.
Elisabet har funnits i svenska almanackan denna dag i över 100 år och förekommer också i de flesta västländers kalendrar just i dag. Lisbet kom in 1986.
Den Elisabet som hyllas var ett helgon som började sin bana som from prinsessa av Ungern på 1200-talet. Hon gifte sig med en greve av Thüringen och gjorde genast det glada hovlivet mindre uppsluppet.
Hon fick tre barn med sin greve, som dessvärre dog ung. Elisabet lämnade hovet och gav sig ut på vägarna under försakelser och späkelser. Vad det skulle vara bra för är svårt att förklara.
Hon dog blott 24 år gammal år 1231 och blev fyra år senare officiellt förklarad som helgon. Hon anses vara välgörenhetsföreningarnas särskilda skyddspatronessa.
Den 19 november är den lilla staten Monacos nationaldag eftersom det också är furst Rainers namnsdag.

Mer läsning

Annons